Gömülü Dişler Alındıktan Sonra Hastaların Uyması Gereken Kurallar
Alt veya üst çenede gelişimini sürdürememiş, diş eti altında veya kemik altında kalmış dişler, gömülü diş olarak tanımlanmaktadır. Küçük azı dişleri, köpek dişleri ve yirmi yaş dişleri, diş eti veya kemik altında gömülü diş olarak kalabilirler. Gömülü dişler herhangi bir soruna yol açmasa bile, yirmi yaş dişlerinin, diğer dişlerin düzgün sıralanmaları için ortodontik tedavi amacıyla çekilmeleri gerekebilir. Ortodontik tedavi ile müdahale edilebilecek durumda olmayan gömülü dişlerin ise çene cerrahları tarafından çekilmesi gerekebilmektedir.
Gömülü dişlerin çekimi operasyonunda; dişin çevresindeki dokulara çeşitli baskılar uygulanabilmekte ve bunun sonucunda şişlikler, yer yer morarmalar ve ağrılar olabilmektedir. Ameliyat sonrasında yara ağrısı, yüz şişmesi ve ağız açılmasında güçlükler görülebilir. İlk dönemde, bu tip durumlar normal karşılanmakta ve iyileşme sürecinin bir parçası olarak görülmektedir. Ancak morarma, şişme ve ağrılar artarak, ara vermeden sürüyorsa doktora bu konu ile ilgili bilgi verilmelidir. Operasyon sonucunda, belirli seviyelerdeki kanama, ağrı ve şişlikler normal kabul edilse de, beklenmedik durumların oluşma ihtimali göz ardı edilmemelidir. Şişme ve ağrıları en aza indirmek için, buz kompres uygulaması tavsiye edilmektedir. Tedavi süreci için reçete edilen ağrı kesici ve antibiyotik ilaçların reçetede belirtilen dozaj ve zaman bilgilerine uygun ve eksiksiz bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
Gömülü dişler alındıktan sonra hangi konulara dikkat edilmelidir?
Gömülü diş operasyonlarının ardından başlayan tedavi sürecinde yapılacaklar, en az gömülü diş operasyonu kadar önemlidir ve dikkatle uygulanmalıdır.
Aşağıda açıklanan hususlar, gömülü diş operasyonun ardından hastanın özenle uyması gereken tavsiyelerdir:
• Operasyon yapılan dişin olduğu bölgeye konulan tampon yaklaşık 30 dakika içinde çıkartılmaktadır. Gerektiğinde tampon yenilenebilir. Aksi doktorunuz tarafından söylenmediği sürece, tamponun yerine hiçbir şey konulmamalıdır.
• Şişlikler ve ağrılar operasyon sonrasında normal olmakla birlikte, ilk iki gün boyunca gömülü dişin çekildiği kısma, yaklaşık beşer dakika aralıklarla buz torbası ile dışarıdan soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Bu süre vakaya göre bir haftaya kadar uzayabilmektedir.
• İlk iki gün içinde, küçük sızıntılar şeklinde kanama olması normaldir. Ancak kanamanın ciddi bir şekilde artarak sürmesi ve şüpheli durumlar oluşması durumunda mutlaka doktora haber verilmesi gerekmektedir.
• Çekim sonrasındaki doktor tarafından önerilen ağız bakımı özenle yapılmalıdır.
• Ameliyattan sonra aynı günde yara rahatsız edilmemeli, ağız çalkalanmamalı veya dişler fırçalanmamalıdır. Ertesi gün dişler nazikçe fırçalanabilir.
• Operasyonun ardından, uyuşukluk geçene kadar, duruma göre 3 veya 4 saat içinde hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Önerilen saatten sonraki süreçte ise birkaç gün yumuşak gıdalar içeren bir diyet uygulanmalı ve çenenin karşı tarafındaki dişler, çiğnemek için kullanılmalıdır.
• İyileşme sürecini olumsuz etkilemesi ve iltihaplanma riskini arttırması nedeniyle sigara içilmemelidir. Sigara kullanımı söz konusuysa, en az 24 saat ara verilmeli ve alkollü içkilerden de kaçınılmalıdır.
• Gömülü diş operasyonu sonucunda ağızdaki dikişler, genellikle yedinci günün sonunda alınmaktadır. Bu sürenin sonunda, dikişlerin alınması için doktor ile iletişime geçilebilir.
• Kan sulandırıcı ilaçlar tehlikeli olarak görülmektedir. Bu süreçte, kesinlikle hiçbir kan sulandırıcı ilaç kullanılmamalıdır.
• Tedavi sürecinde ağır iş, egzersiz ya da spor yapılmamalıdır.
• Beklemediğiniz bir durum olduğunda doktorunuza sorularınızı yöneltebilirsiniz.
Dt. Şeyda KIZILIRMAK
Ağustos 2019