Gömülü 20 Yaş Dişleri

Gömülü 20 Yaş Dişleri

Yirmi Yaş Dişleri ve Oluşturabileceği Sorunlar

Yirmi yaş dişleri, ağızda en sonda yer alan, 17-26 yaşları arasında sürmesi gereken üçüncü büyük azı dişlerdir. Ulaşılması ve görülmesi zor olan bir bölgede olduklarından dolayı fırçalanması ve bakımı diğer dişlere göre daha zor olabilmektedir. Yetersiz fırçalamaya bağlı olarak yirmi yaş dişleri kolayca çürüyerek ağrılara ve ağız kokusuna yol açmaktadır.

Yirmi yaş dişleri genellikle çene kemiği içerişindeki konumu, üzerinin dişeti veya kemikle kaplı olmasından dolayı gömük durumundadırlar. Dişin bir bölümü dişeti ile kaplı olduğu durumlarda sıklıkla enfeksiyon ve buna bağlı olarak yüzde şişme ve ağız açmada azalma-kısıtlanma meydana gelir.

Tekrarlanan enfeksiyonlar sonucu yirmi yaş dişlerin etrafındaki kemik erimeye başlar ve yerine iltihabı doku oluşur. Ayrıca çene kemiğindeki konumundan dolayı bazen önünde bulunan azı dişlerine baskı uygulayabilir bu durumda ağrı ve ön dişlerde çapraşıklık oluşturabilir.

Yirmi yaş dişleri bazı durumlarda çenedeki yer darlığı sebebiyle çıkamazlar. Tam olarak gömülü (hem diş eti hem çene kemiği altında kalan ağızda hiç görülmeyecek şekilde) kalabildikleri gibi diş etinin altında yarı gömülü kalarak ağız ortamıyla ilişkili hale gelebilirler. Bu durumda diş etinden çıktıkları bölgede gıdaların sıkışmasına ve birikmesine yol açarak enfeksiyona neden olurlar. Yirmi yaş dişinin çevresindeki diş etinde şişlik ve kızarıklık, boyuna ve kulağa yayılan şiddetli ağrı, lenf bezlerinin şişmesi, ağız açma ve yutkunma sırasında ağrıya neden olma durumlarıyla karşılaşılabilir.

Tam gömülü yirmi yaş dişleri önündeki dişleri sıkıştırabilir, bu nedenle dişlerde çapraşıklık, eğrilik oluşturabilirler. Ayrıca komşu dişe baskı yaparak bu dişin çürümesine neden olabilirler. Uzun yıllar fark edilmeyen gömülü yirmi yaş dişleri çene içerisinde büyük boyutlara ulaşan kistlerin oluşmasına neden olarak ciddi sorunlara yol açabilirler.

Yirmi Yaş Dişleri Her Durumda ve Zamanda Çekilmeyebilir!

Bazı insanlarda yirmi yaş dişleri kalıtsal olarak hiç oluşmayabilir. Oluşmuş olan yirmi yaş dişleri çene kemiğinde kendisine yer bulabilirse diğer dişler gibi çıkarak yerini alabilir. Bu durumda genel ağız sağlığı açısından sıkıntı yaratmıyorsa, doğru pozisyonda yerini almış sağlıklı bir yirmi yaş dişinin alınması gerekmemektedir. Ağız içerisine yerleşemeyecek pozisyonda olan dişler ise gömük ya da yarı gömük pozisyonda kalabilir.

Yirmi yaş dişlerin çekimi genellikle cerrahi olarak yapılır ve çekiminden sonra bu bölgede şişlik ve ağrı görülebilir. Bu durum yirmi yaş dişinin etrafında kemik dokusu varlığında oluşur.

Herhangi bir soruna yol açmasa bile diğer dişlerin düzgün sıralanmaları için yirmi yaş dişlerinin ortodontik tedavi amacıyla çekilmeleri gerekebilir. Bu gibi sebeplerden dolayı yirmi yaş dişlerinin lokal anestezi ile yalnızca bulunduğu bölge uyuşturularak çekimi gerekmektedir. Yirmi yaş dişleri dışında bazen köpek dişleri ve küçük azı dişleri de gömülü kalabilirler. Ortodontik olarak (tellerle) yerlerine getirilemeyecek durumda oldukları saptandığında aynı şekilde operasyonla çekilmeleri gerekir.

Çekim sonrasındaki doktor tarafından önerilen ağız bakımı özenle yapılmalı, ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotik düzenli kullanılmalıdır. Çekim sonrası uygulanacak soğuk kompres çekim bölgesinde oluşabilecek şişliğin önlenmesinde oldukça etkilidir. İyileşme sürecini bozacağından dolayı sigara içilmemelidir.

Dt. Şeyda Kızılırmak muayenehanesi ile iletişime geçerek ağız, diş ve çene cerrahisi, çene operasyonları, yirmi yaş dişi ameliyatları ve gömük diş ameliyatı gibi konular hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

RANDEVU ALIN